Pensionsavtal klart för privatanställda

PENSIONER2006-04-26

Efter många års förhandlingar har arbetsgivarna och facket enats om ett nytt pensionsavtal för privatanställda tjänstemän.

Avtalet, som tecknats av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och de fackliga organisationerna inom PTK, är premiebaserat.

Det innebär att arbetsgivaren avsätter en viss procent av lönen. Sedan är det upp till den anställde att själv ta ställning till hur pengarna ska placeras.

Med nuvarande system, som är förmånsbestämt, garanteras den anställde en viss procent av lönen vid pensioneringen.

Men det kostat för mycket, anser arbetsgivarna.

Premien i det nya pensionssystemet blir 4,5 procent av lönen för inkomster upp till 7,5 basbelopp – cirka 28 000 kronor i månaden. För inkomstdelar därutöver blir premien 30 procent.

Pensionen tjänas in från 25 års ålder till och med månaden innan den anställde fyller 65. För dem som fortsätter att arbeta efter 65 års ålder finns möjlighet att avtala om förlängd inbetalningstid.

Pensionen kommer i normalfallet att betalas ut från 65 års ålder och kan tidigast betalas ut från 55 år.

Bara de tjänstemän som är äldre än 28 år 2007 omfattas av det nya avtalet. De yngre får pension enligt nuvarande förmånsbestämda system.

Svenskt Näringsliv konstaterar att företagen nu kommer att få minskade kostnader och att det också blir lättare för dem att förutse kostnaderna för ITP-planen, som pensionssystemet kallas.

Avtalet börjar gälla den 1 januari 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA