Planer på fackligt samgående skrotas

FACKLIGT2006-01-20

Det blir inget nytt stort LO-förbund för bygg-, underhålls- och fastighetssektorn. Byggnads har hoppat av diskussionerna om att gå samman med Elektrikerna, Fastighets och Målarna.

Sedan ett år tillbaka har fyra arbetsgrupper med representanter för de fyra fackförbunden diskuterat olika aspekter av ett samgående. Men nu har Byggnads meddelat att man inte är intresserat av att fortsätta diskussionerna.

Byggnads hänvisar till de ekonomiska förutsättningarna. Målet var att ingen skulle få höjd medlemsavgift, men om de tre mindre förnbunden skulle anpassa sina medlemsavgifter till Byggnads skulle det sammanslagna förbundet drabbas av ett underskott på 60 miljoner kronor per år:

– Då tyckte vi inte längre att det var ekonomiskt försvarbart att föreslå en sammanslagning. Det viktiga för oss är att kunna upprätthålla och förbättra medlemsservice och arbetsplatsbevakning för våra medlemmar och med de här ekonomiska förutsättningarna såg vi inte att vi kunde göra det, säger Hans Tilly till Byggnadsarbetarens webbutgåva.

”För oss som har arbetat med utredningen var det ett tungt och oväntat besked som vi erhöll tisdagen den 17 januari. Det är många arbetstimmar både centralt och lokalt som har lagts ner,” skriver Målarförbundets ordförande Lars-Åke Lundin på förbundets hemsida:

”Beslutet om att avbryta samarbetet kom enligt min uppfattning för tidigt. Vi borde ha kunnat hitta lösningar på de olika problem som utredningen visade på. Givetvis respekterar jag och är ödmjuk inför det beslut som Byggnads styrelse har fattat, men har svårt att acceptera att vi inte uttömmande diskuterade problemfrågorna.”

Också Fastighetsanställdas förbunds ordförande Hans Öhlund är besviken över beskedet från Byggnads:

”Jag tycker inte att utredningen gavs chansen att gå till botten med alla de frågor som måste lösas”, säger han på förbundets webbplats.

Och han lägger ansvaret enbart på Byggnads:

”Det är dom som har uppfattningen att det inte finns förutsättningar för att bilda ett nytt förbund.”

I ett gemensamt pressmeddelande skriver de fyra förbundsordförandena:

”Av det arbete som gjorts under året är det mycket vi kan bära med oss i vårt fortsatta fackliga arbete. Det finns sedan tidigare ett väl utvecklat samarbete i olika frågor. Detta samarbete kommer att fortsätta. Vår förhoppning är att vi också kan ta med oss de erfarenheter vi gjort under detta år och finna andra former för samverkan och effektiviseringar av verksamheten.”

Förutom Tilly, Öhlund och Lundin har också Stig Larsson, Elektrikerförbundet, undertecknat pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA