Planerna på storregioner har spruckit

STORREGIONER2016-11-25
På torsdagen hoppade också Centerpartiet och Kristdemokraterna av överläggningarna om nya storregioner. Eftersom regeringen inte kan få en majoritet med sig är frågan antagligen begravd för överskådlig tid.

Centerpartiet hade lagt fram en lång önskelista på åtgärder och reformer som partiet ville ha igenom för att ställa upp bakom förslaget att inrätta Svealand och införliva Värmland med Västra Götaland. Men i slutänden ansåg C att regeringen inte gått dem tillräckligt tillmötes.

”Regeringens huvudintresse har ju varit att rita om kartan. Vårt huvudintresse har varit att skapa ett Sverige där makten ligger närmare människorna. Vi har haft helt olika målbilder i det här” sade Centerns vice partiledare Anders W Jonsson till Ekot efter överläggningarna.

Också Kristdemokraterna hoppade av överläggningarna tillsammans med Centern. Liberalerna och Moderaterna hade tidigare tackat för sig.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, var besviken över att överläggningarna brutit samman. Han tyckte att regeringen tillmötesgått stora delar av Centerpartiets krav, men konstaterade att det nu kommer att dröja innan det blir någon ny regionindelning. ”Vi fortsätter att göra vad vi kan för att hålla samman Sverige”, sade han till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.