Regionöverläggningar fortsätter i dag

STORREGIONER2016-11-24

I tur och ordning har Liberalerna och Moderaterna lämnat överläggningarna med regeringen om införande av nya storregioner. Men Centerpartiet fortsätter diskussionerna och är berett att göra upp.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, meddelade på onsdagen att regeringen tills vidare släpper planerna på att bilda en ny storregion för Norrland, med de fyra nordligaste länen. Men när det gäller de två andra planerade regionerna, sex län i ett nytt Svealand och ett Västra Götaland utvidgat med Värmland, kommer förhandlingarna mellan regeringen och Centerpartiet att fortsätta i eftermiddag.

Moderaterna kritiserar regeringen för att vara beredd att genomföra så viktiga förändringar med stöd av en mycket knapp majoritet i riksdagen:

”Vår uppfattning är ju att detta rör demokratins spelregler och då har vi en tradition, vi genomför bara förändringar som har brett stöd. Därför menar vi att man borde avbryta det här arbetet”, sade partiets förhandlare Andreas Norlén till Ekot igår.

I Norrland är socialdemokraternas landstingspolitiker besvikna, rapporterar Ekot:

”Det är olyckligt naturligtvis. Vi har jobbat hårt tillsammans, vi fyra landstingsfullmäktige, och 44 kommuner har svarat positivt på att vi vill sammanläggas”, sade landstingsrådet i Västernorrland Erik Lövgren, S, i radio igår.

Centerpartiet är berett att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet om de två kvarvarande storregionerna, även om övriga alliansen ställer sig utanför. Enligt vice partiledaren Anders W Jonsson är förutsättningen att Centerpartiet får gehör för sina krav på en rejäl decentralisering av statlig makt till de nya regionerna.

Tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet kan regeringen få ihop en majoritet i riksdagen med 181 mandat mot 168.

Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.