Regionöverläggningar fortsätter i dag

STORREGIONER2016-11-24
I tur och ordning har Liberalerna och Moderaterna lämnat överläggningarna med regeringen om införande av nya storregioner. Men Centerpartiet fortsätter diskussionerna och är berett att göra upp.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, meddelade på onsdagen att regeringen tills vidare släpper planerna på att bilda en ny storregion för Norrland, med de fyra nordligaste länen. Men när det gäller de två andra planerade regionerna, sex län i ett nytt Svealand och ett Västra Götaland utvidgat med Värmland, kommer förhandlingarna mellan regeringen och Centerpartiet att fortsätta i eftermiddag.

Moderaterna kritiserar regeringen för att vara beredd att genomföra så viktiga förändringar med stöd av en mycket knapp majoritet i riksdagen:

”Vår uppfattning är ju att detta rör demokratins spelregler och då har vi en tradition, vi genomför bara förändringar som har brett stöd. Därför menar vi att man borde avbryta det här arbetet”, sade partiets förhandlare Andreas Norlén till Ekot igår.

I Norrland är socialdemokraternas landstingspolitiker besvikna, rapporterar Ekot:

”Det är olyckligt naturligtvis. Vi har jobbat hårt tillsammans, vi fyra landstingsfullmäktige, och 44 kommuner har svarat positivt på att vi vill sammanläggas”, sade landstingsrådet i Västernorrland  Erik Lövgren, S, i radio igår.

Centerpartiet är berett att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet om de två kvarvarande storregionerna, även om övriga alliansen ställer sig utanför. Enligt vice partiledaren Anders W Jonsson är förutsättningen att Centerpartiet får gehör för sina krav på en rejäl decentralisering av statlig makt till de nya regionerna.

Tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet kan regeringen få ihop en majoritet i riksdagen med 181 mandat mot 168.

Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.