Jämtland kan lämnas utanför storregion

REGIONREFORMEN2016-11-15
Jämtland kan få stå utanför den planerade nya regionindelningen, enligt ett nytt förslag från regeringen till oppositionen. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Protesterna mot att slå samman Sveriges 21 län till sex regioner har mött stora protester i norra Sverige. Både i Norrbotten och Jämtland pågår namninsamlingar för att få till lokala folkomröstningar i frågan.

Nu ser Jämtland ut att lyckas i sin kamp för att stå utanför. Enligt källor till Sveriges Radios Ekoredaktion har regeringen lämnat ett förslag till oppositionen där Jämtland inte längre ingår i den planerade storregionen med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

– Man kan konstatera att det inte finns någon riksdagsmajoritet för att Jämtlands län ska kunna ingå i en större region och att det var Centerpartiets krav, säger Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot från länet till SR P4 Jämtland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.