Massivt motstånd mot regionförslag

REGIONER2016-11-01
Trots att det inte finns någon parlamentarisk majoritet för förslaget till ny regional indelning av Sverige fortsätter samtalen över parti­gränserna. »Det ser ju inte så väldigt ljust ut«, säger Mats Svegfors, som utrett frågan tidigare.

Indelningskommittén har föreslagit att dagens indelning i län och landsting ersätts av sex nya storregioner med jämnstor folkmängd. Tre av storlänen ska enligt förslaget bildas redan 2018: Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län.

Samtliga länsstyrelser är kritiska till Indelningskommitténs tidtabell och flera av dem ifrågasätter reformen över lag. Polisen, som gjorde en stor omorganisation 2015, uttrycker i sitt remissvar att det är uteslutet för myndigheten att komma i fråga för en ändrad regional indelning.

24 oktober hade regeringen överläggningar om regionfrågan med riksdagspartierna. Men så här långt finns inte någon riksdagsmajoritet för det nuvarande förslaget.

Liberalerna, Moderaterna och Sverige­demokraterna säger alla nej till nya storregioner och storlän. Krist­demo­kraterna tycker att det behövs en struktur­reform, men att regionerna behöver vara fler än sex.

Centerpartiet anser att regionrefor­men bör genomföras på frivillig väg. Partiets talesperson Anders W Jonsson skriver i ett mejlsvar till Pub­likt att partiet anser att det krävs en omfattande decentralisering av makt och inflytande från statlig till regional nivå.

Trots att det nu ser ut som att en parlamentarisk majoritet kan stoppa förslaget är frågan inte död, enligt rege­ringen. Samtalen över parti­gränserna ska fortsätta och civil­minister Ardalan Shekarabi har uttryckt att regeringen är beredd att kompromissa.

Men det är bråttom. Ardalan Shekarabi har uttalat att de tre storlän som enligt förslaget ska inrättas redan 2018 bör få besked före årsskiftet.

Mats Svegfors, som 2003–2007 ledde Ansvarskommittén, en parlamentarisk översyn av en framtida ny regionindelning, konstaterar att det inte ser så ljust ut för det liggande förslaget:

– Det känns som att går det inte i mål nu så tar det väl rätt många år tills man försöker igen, säger han till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.