Nya storlänen får vänta

REGIONER2016-11-04
Det behövs mer tid för förberedelser – därför skjuter regeringen upp den planerade sammanslagningen av tre länsstyrelser år 2018. Åtminstone ett år.

Kritiken från länsstyrelserna och andra remissinstanser har varit massiv mot Indelningskommitténs förslag att tre av statens regionala myndigheter, länsstyrelserna, skulle organiseras om redan 2018. Nu har civilminister Ardalan Shekarabi, S, dragit slutsatsen att omorganisationen måste skjutas framåt i tid:

”Jag delar länsstyrelsernas bild. Vi behöver ha längre tid på oss. I princip samtliga remissinstanser som är inne i den processen gör bedömningen att det är för kort tid”, säger han till Ekot.

Den senaste statliga utredning som haft uppdraget att ta fram en ny regional indelning av Sverige föreslog att landet skulle delas in i sex regioner, och att den statliga förvaltningen ska anpassas till samma gränser. Regeringen har haft avsikten att lägga fram ett förslag under nästa år för att genomföra reformen med start 2018 för länsstyrelserna och att göra om landstingens gränser från 2019 för tre av regionerna – Västra Götaland, Svealand och Norrland.

Nu drar civilministern i handbromsen när det gäller sammanslagningen av länsstyrelserna. Det främsta skälet är att den snäva tidsplanen fått hård kritik av remissinstanserna.

”Det alternativa förslaget som finns vad gäller landstingen är 1 januari 2019, men vi får återkomma till det efter samtalen med partierna”, säger Ardalan Shekarabi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.