Varnar för forcerad hantering av storlän

LÄNSSTYRELSER2016-09-22
Förslaget att starta tre storlän i Norrland, Svealand och Västra Götaland redan i januari 2018 är oroväckande. Det skriver Sveriges landshövdingar i en gemensam debattartikel.

Landshövdingarna slår nu larm om den politiska processen för att bilda storregioner. Regeringens utredare i Indelningskommittén har föreslagit att landstingen ska slås ihop och bli betydligt färre än i dag, liksom de statliga länsstyrelserna. Förslaget är att det ska finnas sex län och landsting, och de första tre storlänen ska bildas om drygt ett år, 1 januari 2018.

Men det är ett alldeles för högt tempo, skriver Sveriges 21 landshövdingar i en gemensam debattartikel i Dagens samhälle. Fortfarande saknas förslag om hur en statlig förvaltning på regional nivå ska fungera i praktiken, konstaterar de, och utredningens slutbetänkande kommer först nästa höst. Förutom en omdaning av länsstyrelserna handlar det om andra statliga myndigheter med rikstäckande verksamhet, som också ska anpassa sin regionala organisation till de nya storregionerna.

Landshövdingarna anser att det behövs en djupare analys av hur större län, med uppemot 70 kommuner och stora geografiska avstånd, ska organiseras. Många arbetsuppgifter kräver geografisk närhet till invånare, företag och kommuner.

De ser också ett behov av ett tydligare mandat och ett förtydligande av statens roll och uppdrag i relation till de nya storregionerna. Debatten har hittills mest rört vikten av att utveckla det regionala självstyret, skriver de, och inte så mycket om behovet av att balansera självstyret mot nationell likvärdighet och genomslag för den nationella politiken i hela landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.