Ministern vill fullfölja statliga regioner

REGIONER2016-11-28

Regeringen kommer att fortsätta arbeta med den statliga regionala strukturen, trots att förhandlingarna om en regionreform brutit samman. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi i ett inlägg på Facebook.

Enligt Ardalan Shekarabi, S, finns det allvarliga brister i statens regionala förankring och koordinering. Det märktes inte minst under flyktingkrisen hösten 2014, påpekar han. Därför kommer den delen av processen att fortsätta.

På Facebook beskriver Ardalan Shekarabi bakgrunden till att regionfrågan och förslaget att bilda tre nya storregioner blev aktuell efter regeringsskiftet 2014. Anledningen var att styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppvaktade regeringen och ville ha en regionreform. Bland annat hyste SKL oro för de strukturella problemen i landstingen och utmaningarna inom svensk sjukvård, skriver han.

Efter utredning tog samtliga berörda landsting ställning för den föreslagna reformen, skriver Ardalan Shekarabi:

”Det som hände i torsdags innebär alltså att riksdagen sätter stopp för de landsting som vill sammanläggas. Riksdagsmajoriteten överprövade därmed den bedömning som majoriteterna i de berörda landstingen hade gjort. Nu sitter företrädarna för landstingen med de förutsättningar som riksdagsmajoriteten har gett dem.”

Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.