Ministern vill fullfölja statliga regioner

REGIONER2016-11-28
Regeringen kommer att fortsätta arbeta med den statliga regionala strukturen, trots att förhandlingarna om en regionreform brutit samman. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi i ett inlägg på Facebook.

Enligt Ardalan Shekarabi, S, finns det allvarliga brister i statens regionala förankring och koordinering. Det märktes inte minst under flyktingkrisen hösten 2014, påpekar han. Därför kommer den delen av processen att fortsätta.

På Facebook beskriver Ardalan Shekarabi bakgrunden till att regionfrågan och förslaget att bilda tre nya storregioner blev aktuell efter regeringsskiftet 2014. Anledningen var att styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppvaktade regeringen och ville ha en regionreform. Bland annat hyste SKL oro för de strukturella problemen i landstingen och utmaningarna inom svensk sjukvård, skriver han. 

Efter utredning tog samtliga berörda landsting ställning för den föreslagna reformen, skriver Ardalan Shekarabi:

”Det som hände i torsdags innebär alltså att riksdagen sätter stopp för de landsting som vill sammanläggas. Riksdagsmajoriteten överprövade därmed den bedömning som majoriteterna i de berörda landstingen hade gjort. Nu sitter företrädarna för landstingen med de förutsättningar som riksdagsmajoriteten har gett dem.”

Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.