Polis ska få hjälp av FRA

INTEGRITET2012-06-19
Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen ska få beställa signalspaning av Försvarets radioanstalt, FRA. Det föreslår regeringen i ett lagförslag som nu skickas på remiss till lagrådet.

I en departementspromemoria från december 2011 presenterades förslaget att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen ska läggas till bland de myndigheter som tillåts inrikta signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Nu fullföljer regeringen förslaget genom att skicka en färdig lagtext på lagrådsremiss.

”Det är viktigt att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen kan få tillgång till information om utländska förhållanden som inhämtas genom signalspaning. Därigenom stärks Sveriges förmåga att förebygga och förhindra terrorism och sådan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen”, kommenterar justitieminister Beatrice Ask, M, i ett pressmeddelande.

Hela det regelverk som i övrigt gäller för signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet ska tillämpas även för Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen. Inhämtning av uppgifter får ske för de syften lagen anger, till exempel för att kartlägga strategiska förhållanden avseende internationell terrorism och annan gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen. Inhämtningen får utföras av FRA efter tillstånd från Försvarsunderrättelsedomstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.