Polisanmäler privat familjehem

KRIMINALVÅRDEN2010-12-01

Kriminalvården har beslutat att polisanmäla ett privat familjehemsföretag. En internutredning visar enligt myndigheten på bedrägligt agerande, allvarliga brister i verksamheten och avtalsbrott.

Kriminalvården har granskat samtliga placeringar som har gjorts vid det privata företaget under åren 2007-2010. Vissa av de familjehem som anlitats har i verkligheten helt saknat kontrollambitioner och den intagne har i princip fungerat som en inneboende. Det finns också exempel på att det privata företaget förmedlat falska familjehem och familjehem som aldrig skulle ha fått Kriminalvårdens godkännande, enligt undersökningen.

”Det är till synes systematiska bedrägerier, avtalsbrott och lögner. Därför har vi polisanmält företaget och överlämnat vårt utredningsmaterial till polisen så får polis och åklagare utreda det här vidare”, säger Ulf Jonson, chef för klient- och säkerhetsenheten vid Kriminalvården i ett pressmeddelande.

Utredningen visar också på brister i hur avtalet med Kriminalvården följts när det gäller sysselsättning för de familjehemsplacerade, tillgång till läkare, psykolog och psykiatriker, medicinhantering och drogkontroller bland de familjehemsplacerade.

Utredningen pekar också ut behov av förbättringar när det gäller Kriminalvårdens planering och uppföljning av placeringar. Sedan början av oktober arbetar Kriminalvården med en handlingsplan för hur upphandlingen kan förbättras och hur rutinerna för planering och uppföljning av kontraktsvårdsplaceringar och vårdvistelser ska skärpas.

”Skattepengar har gått förlorade, klienter har inte fått den vård de skulle ha och allmänhetens förtroende för svensk kriminalvård riskerar att sjunka. Det är dock viktigt att poängtera att detta fall saknar motstycke”, säger Ulf Jonson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA