Mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt domen har han vid åtminstone 39 tillfällen stulit omkring 160 däck från sin före detta arbetsgivare Polisen.
Bild: Mostphotos
Mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt domen har han vid åtminstone 39 tillfällen stulit omkring 160 däck från sin före detta arbetsgivare Polisen.

Polisanställd döms för däckstöld

POLISEN2021-01-07

En man som jobbade med däckinköp på Polisen döms till samhällstjänst för att under tre års tid ha stulit däck och sålt dem på nätet. Mannen ska också betala 163 770 kronor i skadestånd till arbetsgivaren, enligt tingsrättens dom.

Polisen satte spaning på den civilanställda mannen när en annan anställd fattade misstankar om att det pågick däckstölder på den enhet i Mellansverige där han då jobbade.

Som Publikt tidigare har skrivit om attesterade mannen under 2018 och 2019 däckinköp för mer än 1,3 miljoner kronor, vilket var mer än dubbelt så mycket jämfört med tidigare år.

Vissa däck som mannen har köpt in var dessutom av andra dimensioner än de däck som används i myndighetens bilar vid enheten.

Mannen, som avskedades 2019, döms nu för grov stöld till villkorlig dom och samhällstjänst om 240 timmar. Enligt domen har han under ungefär tre års tid, vid åtminstone 39 tillfällen, stulit omkring 160 däck.

Han ska också betala ett skadestånd på 163 770 kronor till sin tidigare arbetsgivare, vilket enligt tingsrättens bedömning motsvarar det genomsnittliga värdet på de stulna däcken.

Av utredningsprotokollet framgår att Polisen har hittat ett stort antal annonser där mannen och fyra andra personer, samtliga närstående eller bekanta till mannen, sålt däck i nyskick.

Mannen kunde gripas efter att utredarna svarat på en av annonserna.

De fyra övriga åtalades för ett antal fall av häleri. En av dem, som är släkt med den civilanställda mannen, döms till villkorlig dom och till sammanlagt omkring 25 000 kronor i dagsböter. Övriga tre frias.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.