Den civilanställda mannen misstänks ha stulit bildäck från en av Polisens enheter i mellersta Sverige och sedan sålt dem på nätet, enligt åtalet.
Bild: Mostphotos
Den civilanställda mannen misstänks ha stulit bildäck från en av Polisens enheter i mellersta Sverige och sedan sålt dem på nätet, enligt åtalet.

Civilanställd åtalas för däckstölder

POLISEN2020-08-13
En man som jobbat med däckinköp på en enhet inom Polisen misstänks för att under flera år ha stulit däck från sin arbetsgivare för att sedan sälja dem på nätet. Mannen, som nu åtalas för grov stöld, har enligt åtalet haft fem utomstående medhjälpare som åtalas för häleri.

Efter att en anställd vid Polisens ekonomiavdelning fattat misstankar om att en civilanställd man stulit däck från en av Polisens enheter i mellersta Sverige, satte Polisen spaning på mannen och utförde sedan husrannsakan.

Utredarna svarade också själva på en annons där mannen sålde oanvända däck på en känd säljsajt på webben. Man har även förhört närmare 20 personer som ska ha köpt däck av mannen personligen via säljsajten, skriver utredaren i protokollet från förundersökningen.

Enligt protokollet har Polisen dessutom hittat ett antal olika annonser där mannen och fyra andra personer med kopplingar till honom sålt däck i nyskick för uppemot 3 500 kronor styck.

Under 2018 och 2019 attesterade mannen däckinköp för över 1,3 miljoner kronor på den enhet där han jobbar, jämfört med 2016 då han attesterade inköp för omkring 246 000 kronor, enligt utredarna.

Mannen uppges ha haft rätt att köpa in däck till enheten sedan 2014. Av förundersökningen framgår att vissa av de däck som han har köpt in är av andra dimensioner än de däck som används i Polisens bilar vid enheten.

Den civilanställda mannen åtalas för grov stöld. Utöver det åtalas fem andra personer för häleri.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.