Den civilanställda mannen misstänks ha stulit bildäck från en av Polisens enheter i mellersta Sverige och sedan sålt dem på nätet, enligt åtalet.
Bild: Mostphotos
Den civilanställda mannen misstänks ha stulit bildäck från en av Polisens enheter i mellersta Sverige och sedan sålt dem på nätet, enligt åtalet.

Civilanställd åtalas för däckstölder

POLISEN2020-08-13

En man som jobbat med däckinköp på en enhet inom Polisen misstänks för att under flera år ha stulit däck från sin arbetsgivare för att sedan sälja dem på nätet. Mannen, som nu åtalas för grov stöld, har enligt åtalet haft fem utomstående medhjälpare som åtalas för häleri.

Efter att en anställd vid Polisens ekonomiavdelning fattat misstankar om att en civilanställd man stulit däck från en av Polisens enheter i mellersta Sverige, satte Polisen spaning på mannen och utförde sedan husrannsakan.

Utredarna svarade också själva på en annons där mannen sålde oanvända däck på en känd säljsajt på webben. Man har även förhört närmare 20 personer som ska ha köpt däck av mannen personligen via säljsajten, skriver utredaren i protokollet från förundersökningen.

Enligt protokollet har Polisen dessutom hittat ett antal olika annonser där mannen och fyra andra personer med kopplingar till honom sålt däck i nyskick för uppemot 3 500 kronor styck.

Under 2018 och 2019 attesterade mannen däckinköp för över 1,3 miljoner kronor på den enhet där han jobbar, jämfört med 2016 då han attesterade inköp för omkring 246 000 kronor, enligt utredarna.

Mannen uppges ha haft rätt att köpa in däck till enheten sedan 2014. Av förundersökningen framgår att vissa av de däck som han har köpt in är av andra dimensioner än de däck som används i Polisens bilar vid enheten.

Den civilanställda mannen åtalas för grov stöld. Utöver det åtalas fem andra personer för häleri.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA