Polisanställda får fyra miljoner kronor

POLISEN 2014-10-08

Nu får ytterligare flera hundra personer inom Polisen kompensation för att de fick för lite pengar när de var sjuka eller föräldralediga. Det var ett fel i lönesystemet som orsakade att tusentals statligt anställda blev utan ersättning.

De som nu får pengar var långtidssjukskrivna eller föräldralediga mellan 1997 och 2010. Att de skulle ha rätt till kompensation har Publikt skrivit om tidigare. Men det har dragit ut på tiden, bland annat för att det har varit svårt att lokalisera alla. Många har hunnit gå i pension eller sluta av andra anledningar. En annan orsak var att det dröjde innan data­företaget som byggt systemet levererade de uppgifter man behövde.

Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet, är nöjd med att man nu kommit fram till en lösning.

– Vi från facken har fått driva på arbetsgivaren. Samtidigt har vi haft en bra dialog när det väl stod klart att det handlade om ett så stort fel med så många berörda.

Arbetet har resulterat i att 208 tidi­gare långtidssjukskrivna som inte längre jobbar kvar inom Polisen – 196 poliser och 12 civila – kommer att få en utbetalning i slutet av oktober. Det gäller även 184 personer som var föräldralediga under den aktuella perio­den.

Alla som berörs kommer att få ett brev från Rikspolisstyrelsen som förklarar vad det är för pengar som nu betalas ut. Beloppen är från 500 kronor till 147  000 kronor. Sammanlagt rör det sig om drygt 4,2 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA