Polisanställda får sämre semesteravtal

AVTAL2011-01-17

Anställda inom Polisen har fått ett nytt semesteravtal, som enligt ST innebär försämringar i semesterberäkningarna för dem som arbetar skift. På plussidan finns höjt tillägg för obekväm arbetstid.

Polisanställda har timsemester, och för den som arbetar skift räknas antalet semestertimmar ut enligt en speciell beräkningsmodell. I det nya semesteravtalet måste skiftanställda ta ut fler timmar än förut för att få en veckas semester.

Enligt Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen, är beräkningen komplicerad:

‒ Förut fick en person som arbetar 36-timmarsvecka ta ut 36 timmar i semester för att få en vecka ledigt. Nu har det försämrats något, och han eller hon måste kanske ta ut drygt 38 timmar för att få en vecka ledigt. Exakt hur många timmar det handlar om skiftar från individ till individ beroende på hur tungt schema personen går på.

ST fick också gå med på att ansökan om föräldraledighet som infaller under juni, juli och augusti ska lämnas in i samband med semesteransökan. Det gäller dock inte föräldraledighet med nyfödda eller för vård av sjukt barn. Resten av året ska ansökan om föräldraledighet lämnas in två månader före ledigheten, i enlighet med föräldraledighetslagen.

På plussidan i det nya avtalet finns att tillägget för obekväm arbetstid höjs för natt mellan fredag och lördag samt lördag och söndag.

‒ Vi har också fått igenom förbättringar när det gäller beräkningarna av semesterlönen på rörliga tillägget, säger Karin Svenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA