Polisen dementerar it-brister

POLISEN2017-10-06
När rikspolischef Dan Eliasson 2015 tog beslut om att använda en icke godkänd krypteringsmetod då ett privat företag skulle få tillgång till hemlig information, gjorde han det trots Försvarsmaktens avrådan, uppger Ekot. Polisen skriver på sin hemsida att Ekot har fel.

Förra månaden uppgav Ekot att rikspolischef Dan Eliasson struntat i säkerhetsskyddsförordningen när han beslutade om att använda en krypteringsmetod som inte var godkänd av Försvarsmakten.

Krypteringen ska ha använts för att ge ett privat företag tillgång till hemlig information i Polisens lönesystem.

Enligt nya uppgifter till Ekot ska Dan Eliasson ha tagit beslutet trots att han fick nej från Försvarsmakten. Rikspolischefen vill inte svara på Ekots frågor.

"Det handlar i grunden om att vi inte vill berätta en massa saker och detaljer om hur vi hanterar saker och ting inom Polismyndigheten", säger i stället Fredrik Bouvin, chef för drift- och infrastruktur på Polisens it-avdelning till Ekot.

På sin hemsida uppger Polisen att Ekot har tolkat uppgifterna fel.

”Försvarsmakten är inte den instans som godkänner polisens användning av tekniska lösningar eller krypteringslösningar”, skriver Tomas Landeström, chef för Polismyndighetens it-avdelning i en kommentar.

Också han understryker att Polisen inte kan ge ”några mer detaljerade kommentarer”. Det på grund av säkerhetsskäl.

Artikeln är uppdaterad från en tidigare version.

Dan Eliasson, rikspolischef.
Bild: Lars Hedelin
Dan Eliasson, rikspolischef.
Tomas Landeström, it-chef på Polisen.
Bild: Lars Hedelin
Tomas Landeström, it-chef på Polisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.