Den person som fick tjänsten från början har en examen inom biologi, och det bedömer nämnden inte ska räknas högre än en polisutbildning
Bild: Mostphotos
Den person som fick tjänsten från början har en examen inom biologi, och det bedömer nämnden inte ska räknas högre än en polisutbildning

Polisen får bakläxa av Statens överklagandenämnd

POLISEN2021-05-10
En rekrytering av en utredartjänst inom Polisen underkänns av Statens överklagandenämnd. Nämnden anser att en annan sökande är bättre lämpad för jobbet.

Två personer som har sökt jobb som finansiella utredare inom Polisen överklagade efter att tjänsterna gått till andra sökande.

I ett av fallen går nu Statens överklagandenämnd, som hanterar överklaganden av statliga tjänstetillsättningar, på den överklagande kvinnans linje. Enligt nämndens beslut ska anställningsbeslutet hävas med omedelbar verkan och hon ska erbjudas jobbet i stället.

Polisen har angett att den person som fick tjänsten har en akademisk magisterexamen, och att det väger tyngre än den utbildning från Polishögskolan, som den överklagande kvinnan har.

Nämnden anser att det argumentet inte håller eftersom annonsen var utformad som att tjänsten kräver en akademisk utbildning inom ekonomi, kriminologi, juridik eller ”inriktning som arbetsgivaren bedömer som relevant”.

Den person som fick tjänsten från början har en examen inom biologi, och det bedömer nämnden inte ska räknas högre än en polisutbildning.

I det andra fallet valde Statens överklagandenämnd att underkänna överklagandet, med motiveringen att den person som fick tjänsten från början bedöms vara mer meriterad än de båda personer som har överklagat anställningarna.

Beslutet från Statens överklagandenämnd kan inte överklagas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.