Polisen och media utsatta för hackare

IT-SÄKERHET2009-10-30
Ett antal media och minst en myndighet fick sina webbplatser hackade under gårdagen. Regeringen har uppdragit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att föreslå åtgärder.

Polisens hemsida var oåtkomlig under flera timmar, och ett stort antal medier drabbades av driftstopp under onsdags- och torsdagsdygnet. 32 stycken dagstidningar i gruppen Mktmedia drabbades av attacken. Också TV4 och Bonniers Tidskrifter stoppades. Attacken var en slags överbelastningsattack, där webbplatsen samtidigt utsätts för så många anrop att servrarna inte klarar av att hantera dem.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick i samband med torsdagens regeringssammanträde i uppdrag att se över skyddet mot IT-incidenter:

– Erfarenheter från bland annat attackerna mot Estland under våren 2007 visar att IT-baserade störningar och angrepp inte sällan sprider sig över organisationsgränser med hög hastighet. Att ha en beredskap för detta, inte minst att veta vem som ska göra vad, är därför av största vikt, sa försvarsminister Sten Tolgfors, M, i ett pressmeddelande.

Regeringsuppdraget hade inget direkt samband med attackerna under onsdagen och torsdagen. På MSB reagerade man på hackerattackerna genom att höja beredskapen:

– Saken är i ett annat läge när vi har dels en attack mot media, dels mot polisen. Här finns anledning att trigga upp det en bit. Vi håller oss informerade om vad som händer. Åtgärder vidtas av myndigheterna, de agerar självständigt. Vi håller i koordineringen och om vi bedömer att något på informationssäkerhetsområdet är mycket allvarligt kallar vi in ett samverkansråd, sa Svante Nygren vid MSB till Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.