Polisen och media utsatta för hackare

IT-SÄKERHET2009-10-30

Ett antal media och minst en myndighet fick sina webbplatser hackade under gårdagen. Regeringen har uppdragit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att föreslå åtgärder.

Polisens hemsida var oåtkomlig under flera timmar, och ett stort antal medier drabbades av driftstopp under onsdags- och torsdagsdygnet. 32 stycken dagstidningar i gruppen Mktmedia drabbades av attacken. Också TV4 och Bonniers Tidskrifter stoppades. Attacken var en slags överbelastningsattack, där webbplatsen samtidigt utsätts för så många anrop att servrarna inte klarar av att hantera dem.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick i samband med torsdagens regeringssammanträde i uppdrag att se över skyddet mot IT-incidenter:

– Erfarenheter från bland annat attackerna mot Estland under våren 2007 visar att IT-baserade störningar och angrepp inte sällan sprider sig över organisationsgränser med hög hastighet. Att ha en beredskap för detta, inte minst att veta vem som ska göra vad, är därför av största vikt, sa försvarsminister Sten Tolgfors, M, i ett pressmeddelande.

Regeringsuppdraget hade inget direkt samband med attackerna under onsdagen och torsdagen. På MSB reagerade man på hackerattackerna genom att höja beredskapen:

– Saken är i ett annat läge när vi har dels en attack mot media, dels mot polisen. Här finns anledning att trigga upp det en bit. Vi håller oss informerade om vad som händer. Åtgärder vidtas av myndigheterna, de agerar självständigt. Vi håller i koordineringen och om vi bedömer att något på informationssäkerhetsområdet är mycket allvarligt kallar vi in ett samverkansråd, sa Svante Nygren vid MSB till Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA