Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet, Getty Images

Polisen vill kunna registrera fler

POLISEN2024-05-15

Rikspolischefen Petra Lundh vill kunna föra mer omfattande register över olämpliga personer än dagens lagstiftning tillåter. ”Vi vill också kunna söka bredare i våra system när vi anställer någon”, säger hon i en intervju i Dagens Nyheter.

Riksdagens justitieutskott hade kallat delar av polisledningen till en hearing under tisdagen, mot bakgrund av en artikelserie i Dagens Nyheter om hur polisanställda samarbetat med och läckt uppgifter till den organiserade brottsligheten.

”Vi har en mycket kapabel motståndare som vill infiltrera polisen och ta reda på vad vi vet om dem och hur vi arbetar. De infiltrerar många myndigheter, men också politik och näringsliv så hela samhället måste vara på sin vakt”, underströk biträdande rikspolischef Stefan Hector efter mötet, skriver Dagens Nyheter.

Polismyndigheten får enligt dagens lagstiftning inte föra register över enskilda som klassats som säkerhetsrisker. Rikspolischef Petra Lundh vill att lagen ändras så att det öppnas nya möjligheter att föra sådana register:

”Lagstiftningen sätter hinder, för vi får inte registrera våra medarbetare som antingen fått sluta eller som själva sagt upp sig när vi börjat närma oss dem. Det är ett problem”, säger Petra Lundh till Dagens Nyheter.

Rikspolischefen vill också få större möjligheter till bakgrundskontroller av dem som söker jobb hos myndigheten.

”Vi vill kunna söka i andra register när vi anställer personer, till exempel vårt ärendehanteringssystem där det finns jättemycket information. Men det får bara användas i brottsbekämpande syfte. Det här har vi också påtalat är ett problem”, säger Petra Lundh till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA