Polisen vill nyanställa tusentals

POLISEN2016-01-25
Polisen vill anställa minst 1 000-1 600 civilanställda och minst 1 500-2 500 poliser fram till och med år 2020. Dels för att klara av arbetet till följd av migrantsituationen, dels på grund av det ökade terrorhotet.

Behovet av nyanställningar är stort, fram till och med 2020, skriver Polismyndigheten i ett brev till justitiedepartementet.

Migrantsituationen gör att det behövs mer personal till inre gränskontroll, inre utlänningskontroll, arbete med utvisning och avvisning, ordningshållning och tillsyn vid asylboenden, handräckning, enligt myndigheten.

Dessutom behöver Polismyndigheten resurser för att förebygga och förstärka förmågan att avvärja terrorhot.

Myndigheten kräver därför förstärkning med mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor under 2017-2019.

Därutöver kräver man en utökad låneram med 200 miljoner kronor redan under 2016. Dessa medel ska användas till skyddsutrustning, vapen, fordon och anpassning av lokaler, skriver Polismyndigheten. 

Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen ser det som högsta prioritet att anställa civila både som en följd av migrantsituationen men också på grund av att polisorganisationen inte har hängt med i befolkningsutvecklingen överlag.

– Vi behöver både civilanställda och poliser. Civilanställda behövs exempelvis till gränskontrollen, men också till polisens kontaktcenter där väntetiderna är långa. Civilanställda kan också förstärka utredningsverksamheten. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.