Polisens hantering av mängdbrott granskas

POLISEN2022-09-23
Riksrevisionen inleder en granskning av Polisens hantering av mängdbrott. Enligt Riksrevisionen står mängdbrotten för mer än 80 procent av alla anmälda brott, och trots ökade resurser blir allt färre av dessa brott uppklarade.

Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation av Polismyndigheten blir allt färre anmälda mängdbrott personuppklarade, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Riksrevisionen ska nu granska om polisens arbete med att utreda och lösa mängdbrott är effektivt. Begreppet mängdbrott används för de brott där Polismyndigheten, och inte en åklagare, leder förundersökningen. Det handlar exempelvis om rattfylleri, misshandel och inbrott.

”Mängdbrott orsakar allvarliga skador, såväl för utsatta personer som för samhället i stort. Om många utredningar läggs ned, trots att det finns bevisning, är risken stor för att allmänheten tappar förtroendet för rättsväsendet”, framhåller riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott, skriver Riksrevisionen. Totalt handlar det om 1,2 miljoner av de 1,5 miljoner brott som anmäldes under 2020. Den inledda granskningen ska ge svar på om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt, och vad som hindrar polisen från att uppnå bättre resultat. Granskningen omfattar även regeringens agerande.

Riksrevisionen planerar att publicera resultatet från granskningen i en rapport med publicering i februari 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.