Postanställda förlorar semester

AVTAL2008-03-11

Postanställda som flyttat över till Postens bolag Strålfors byter avtalsområde och lämnar därmed ST. Avtalsbytet innebär bland annat kortare semester.

För knappt två år sedan köpte Posten Strålfors, ett företag inom informationslogistik med cirka 2 000 anställda. Fack och arbetsgivare var då överens om att Postens avtal skulle gälla även för personalen i Strålfors.

Men så blev det inte. I stället gäller ett nytt avtal med Grafiska Arbetsgivarföreningen fram till 2010, och de fackliga parterna är Grafikerna, Unionen och Sveriges ingenjörer. Orsaken är att Posten inte hann byta arbetsgivarorganisation för Strålfors innan det nya avtalet trädde i kraft, förklarar Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten.

Ett antal postanställda har gått över till arbete inom Strålfors. Ett tjugotal är ST-medlemmar, och ST-avdelningen har uppmanat dem att byta fack till Unionen eller Grafikerna.

– Vi kommer ju inte in på Strålfors, och har inte förhandlingsrätt eller avtalsrätt, säger Kjell Strömbäck.

Avtalsbytet betyder färre semesterdagar, vilket Unionen just förhandlar om kompensation för. Andra villkor, exempelvis OB-tillägg, blir olika för olika anställda eftersom Strålfors har separata avtal för arbetare och tjänstemän. Dessutom vill Strålfors nu införa varierande avtal på tjänstemannasidan.

– Det är väldigt irriterande, jag räknade med likalydande avtal för tjänstemännen, säger Kjell Strömbäck. Och det hoppas jag att vi får, men det är Unionen som förhandlar.

ST räknar med att Postens avtal ska gälla inom Strålfors nästa avtalsperiod, som börjar 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA