Postanställda möts på global kongress

POSTEN2023-08-23

Den internationella fackliga organisationen UNI, som bland annat organiserar postanställda, har kongress nästa vecka i Philadelphia i USA. En av deltagarna är STs ombudsman Mikael Andersson, som hoppas på viktiga diskussioner om en bransch i omvandling.

En viktig fråga för UNIs kongress är den omställning som postföretagen står inför.

– Minskade brevvolymer märks överallt, men facken är för närvarande ganska splittrade i hur man ska ta sig an den utmaningen. För en del är det en första prioritet att behålla jobben, och det är enligt vår uppfattning inte realistiskt. Facken behöver i stället arbeta för en omställningsorganisation till stöd för dem som förlorar arbetet, säger Mikael Andersson.

En manifestation kommer att hållas för bättre villkor och arbetsmiljö för de anställda på paketjätten Amazon.

– Det är en bransch med väldigt tuff konkurrens, med små vinstmarginaler och krav på ständig optimering, konstaterar Mikael Andersson.

Andra ämnen som ska diskuteras på kongressen är mänskliga rättigheter, hållbarhet, diskriminering och jämställdhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA