Posten säljer dotterbolag i Östeuropa

NYHET2004-05-28

Posten har slutit avtal med franska La Poste om att sälja dotterbolag i de baltiska länderna. Även verksamhet i Polen och Ryssland avyttras.

Genom att sälja dotterbolag i Östeuropa till La Poste bedömer Posten att dess resultat och kassaflöde ska påverkas positivt. Men försäljningen innebär också ett slut för Postens internationella expansion.

Bakgrunden är att Posten i december förra året antog en ny strategi, enligt vilken Sverige och Norden ska vara huvudmarknader. I länder utanför detta område ska Posten ingå partnerskap istället för att ha egna dotterbolag.

På 1990-talet etablerade Posten bolag i flera östeuropeiska länder. Ett av dem är ett helägt bolag för paket- och logistikverksamhet, Baltic Logistic System International AB, som bildades i de baltiska länderna. Dessutom har Posten också varit delägare i polska och ryska bolag.

Nu har alltså Posten slutit avtal om att sälja både det helägda bolaget och verksamheterna i Polen och Ryssland till franska La Poste. Erik Olsson, Postens VD och koncernchef, har förklarat att han är mycket nöjd med den lösningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA