Postnords resultat föll kraftigt första kvartalet

POSTNORD2022-04-27
Postnords ekonomiska resultat föll enligt bolagets delårsrapport kraftigt under årets första kvartal. Både paketvolymerna och brevvolymerna minskade och omsättningen sjönk med sex procent.

Det är framför allt en kraftigt minskad e-handel under årets första tre månader som påverkat Postnords omsättning, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Nettoomsättningen uppgick till knappt 9,8 miljarder kronor under delåret, vilket är en minskning med sex procent jämfört med samma period 2021. Paketvolymerna minskade totalt med tio procent. Brevvolymerna föll med 13 procent under perioden.

”Sedan pandemirestriktionerna tagits bort på de nordiska marknaderna kan vi konstatera utmaningar med att anpassa kapaciteten tillräckligt snabbt för att möta den kraftiga minskningen av paketvolymer detta medfört. Vi ser ändrade konsumtionsbeteenden sedan pandemirestriktionerna upphört och butikshandeln har fått ett uppsving på bekostnad av e-handeln. Därutöver har många valt att lägga pengar på resor och nöjen”, skriver koncernchefen Annemarie Gardshol i pressmeddelandet. 

Enligt Annemarie Gardshol påverkades resultatet också av periodvis hög sjukfrånvaro på grund av pandemin. Bolagets vinst föll från 878 miljoner kronor första kvartalet 2021 till 98 miljoner kronor i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postnord Posten
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.