Privat finansiering av forskning ökar

HÖGSKOLAN2004-05-05

Privata finansiärer stod för nästan hälften av tillskottet till svensk universitetsforskning under åren 1997-2002, visar en kartläggning från Högskoleverket.

Under denna sexårsperiod ökade universitetens och högskolornas resurser för forskning och forskarutbildning med 3,3 miljarder kronor. De statliga anslagen stod för bara 14 procent av ökningen – resten kom från statliga forskningsråd och stiftelser, myndigheter, kommuner, EU samt privata stiftelser och företag. De privata finansiärerna stod för 44 procent av intäktsökningen.

Totalt har de privata bidragen till forskning ökat till 5 miljarder kronor, medan olika offentliga bidrag och anslag står för 17 miljarder kronor.

Utvecklingen slår dock olika. Högskolor och nya universitet har fått en större del av de statliga anslagssatsningarna, medan anslagen till de äldre universiteten stagnerar. Där ökar i stället intäkterna från privata finansiärer kraftigt.

Trots detta är högskolor och nya universitet i högre grad hänvisade till att bedriva forskning som näringslivet har intresse av. Det beror på att forskningsstiftelser riktar sina bidrag. Vissa stiftelser, till exempel KK-stiftelsen, kräver också samfinansiering från företag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA