Privat välfärd ska kräva särskilt tillstånd

VINSTER I VÄLFÄRDEN2016-11-08
Välfärdsutredningen föreslår att det ska krävas ett särskilt tillstånd för att driva offentlig verksamhet i privat regi. Förutsättningen för tillstånd är att det mesta av skattepengarna går till välfärden.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver den särskilde utredaren Ilmar Reepalu att det är rimligt att ägare får en ersätt­ning för pengar som de investerat i verksamheten. Men genom ett vinsttak ska vinsten begränsas till sju procent utöver statslåneräntan:

”En ­sådan reglering säkerställer att merparten av skatte­medlen stannar kvar i verksamheten och kommer barn, elever, patienter och brukare till del. Enligt utredningens mening är det rimligt att medbor­garna på detta sätt kan styra vad skattemedel ­används till. För att säkerställa att reglerna följs och inte kringgås ska de följas upp i tillsyn.”

Enligt utredningens egna beräkningar skulle en sådan reform innebära att miljard­belopp varje år stannar kvar i verksamheten. Liknande lagstiftning finns i ett antal olika länder i Europa och har varken stoppat valfriheten eller begränsat mångfalden, skriver Ilmar Reepalu.

Utredningens förslag ger möjlighet till fler anställda i vården, bättre stöd i skolan, och högre kvalitet i äldreomsorgen, anser utredaren. Förslagen gör det också mindre intressant för stora riskkapitalägda koncerner att köpa upp små aktörer, vilket gynnar mångfald och valfrihet.

”Utredningens förslag om krav på lämplighet hos ägare och ledning i välfärdsaktörerna samt krav på användningen av välfärdens resurser kan bidra till en större ordning och reda i sektorn. Ordning och reda i välfärden är en förutsättning för medborgarnas förtroende för sektorn”, skriver Ilmar Reepalu.

Välfärdsutredningens förslag överlämnas i dag till civilminister Ardalan Shekarabi, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.