Privat välfärd ska kräva särskilt tillstånd

VINSTER I VÄLFÄRDEN2016-11-08

Välfärdsutredningen föreslår att det ska krävas ett särskilt tillstånd för att driva offentlig verksamhet i privat regi. Förutsättningen för tillstånd är att det mesta av skattepengarna går till välfärden.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver den särskilde utredaren Ilmar Reepalu att det är rimligt att ägare får en ersätt­ning för pengar som de investerat i verksamheten. Men genom ett vinsttak ska vinsten begränsas till sju procent utöver statslåneräntan:

”En ­sådan reglering säkerställer att merparten av skatte­medlen stannar kvar i verksamheten och kommer barn, elever, patienter och brukare till del. Enligt utredningens mening är det rimligt att medbor­garna på detta sätt kan styra vad skattemedel ­används till. För att säkerställa att reglerna följs och inte kringgås ska de följas upp i tillsyn.”

Enligt utredningens egna beräkningar skulle en sådan reform innebära att miljard­belopp varje år stannar kvar i verksamheten. Liknande lagstiftning finns i ett antal olika länder i Europa och har varken stoppat valfriheten eller begränsat mångfalden, skriver Ilmar Reepalu.

Utredningens förslag ger möjlighet till fler anställda i vården, bättre stöd i skolan, och högre kvalitet i äldreomsorgen, anser utredaren. Förslagen gör det också mindre intressant för stora riskkapitalägda koncerner att köpa upp små aktörer, vilket gynnar mångfald och valfrihet.

”Utredningens förslag om krav på lämplighet hos ägare och ledning i välfärdsaktörerna samt krav på användningen av välfärdens resurser kan bidra till en större ordning och reda i sektorn. Ordning och reda i välfärden är en förutsättning för medborgarnas förtroende för sektorn”, skriver Ilmar Reepalu.

Välfärdsutredningens förslag överlämnas i dag till civilminister Ardalan Shekarabi, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA