Utökade kontroller ska motverka fusk

SOCIALFÖRSÄKRING2018-01-10
Regeringen vill att statliga myndigheter också ska få tillgång till ekonomiska uppgifter om företag, för att bättre kunna förhindra brott och fel i socialförsäkringssystemen.

Regeringen har gett Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten i uppdrag att komma med förslag om hur myndigheterna ska få tillgång till bättre information för att upptäcka brott och fel i socialförsäkringssystemen. I uppdraget ingår att konkretisera förslagen från Välfärdsutredningen att myndigheterna ska kunna inhämta mer information om bland annat företag.

”Vi behöver säkerställa att myndigheterna på ett bättre sätt ska kunna ta del av uppgifter som gör att fler försök till fusk i välfärdssystemen kan upptäckas och stoppas. Våra gemensamma pengar ska gå till de verksamheter och personer de är tänkta för, inte till företag som försöker utnyttja systemen”, säger socialminister Annika Strandhäll, S, i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan kan i dag begära in uppgifter om individer, men enligt utredningens förslag borde myndigheten också kunna hämta in uppgifter om juridiska personer, när det gäller hantering av pengar som kommer från trygghetssystemen.

Nu ska Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten utreda förutsättningar och konsekvenser om förslagen genomförs. Det handlar om att myndigheterna ska ha större möjligheter att ta in ekonomiska uppgifter om företag och individer, för att de ska kunna kontrollera om kraven för ersättningar är uppfyllda och ge myndigheterna beslutsunderlag för korrekta beslut.

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska redovisa sina förslag senast 3 april i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.