Privata företag ska få intagna arbeta mer

KRIMVÅRD2006-11-20

Kriminalvården vill att de intagna ska arbeta mer. För att öka sysselsättningen överväger myndigheten att släppa in privata företag innanför murarna.

Enligt Kriminalvårdens egna beräkningar använder landets intagna ungefär tre fjärdedelar av det som skulle kunna anses som arbetstid till rehabilitering, utbildning eller arbete. Den sista fjärdedelen utnyttjas inte alls.

Slår man ihop den tiden skulle det handla om flera miljoner outnyttjade arbetstimmar årligen. Men att öka arbetstiden handlar inte om vinstintresse för Kriminalvården, säger Ulf Jonsson, chef för klientverksamheten, till Radio Östergötland:

– För oss är det viktigaste att tillhandahålla meningsfull sysselsättning och det är lönsamt ur många aspekter. Det är bra för säkerheten, det är bra för hela verksamheten på en anstalt att man har en hög sysselsättningsgrad.

Ett sätt att öka sysselsättningen är att släppa in privat näringsliv på anstalterna med verksamheter som kan sysselsätta de intagna. Också arbetsledande personal ska kunna komma in och leda verksamheten vid sidan om Kriminalvårdens anställda.

Idag säljer Kriminalvården produkter och tjänster för cirka 150 miljoner kronor årligen. Om man kan sysselsätta de intagna i högre utsträckning kommer också överskottet att öka. För att motivera de intagna att göra jobbet överväger man att bara de pengar den intagne själv arbetat ihop ska få användas inne på anstalten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA