Protester mot rektorns uttalande­

LINNÉUNIVERSITETET2012-02-14

Linnéuniversitetet inför en stor omorganisation. Facken menar att rektorn samlar makten kring sig själv och att de inte är delaktiga. Ett uttalande av rektorn – »Vi har ingen demokrati på universitetet« – piskar upp stämningen.

Både ST och Saco är starkt kritiska till de förändringar som rektor Stephen Hwang föreslår. Nuvarande 12 institutioner ska delas upp i 38 – och systemet med jämbördiga fakulteter och institutioner skrotas. I stället blir fakultetsdekanerna prefekternas chefer.

– Stephen Hwang kallar det för en enklare organisation. Men i praktiken får vi en mindre ledningsgrupp – så att han inte behöver föra dialog med lika många personer. Han kanske menar att det blir enklare för honom att styra, säger Annika Aronsson, ST-ord­förande vid universitetet.

Facken anser att makten flyttas uppåt och koncentreras till färre personer.

Stephen Hwang tycker i stället att organisationen blir tydligare.

– I dag finns en osäkerhet kring vem som ansvarar för vilka beslut. Man kan förstås hävda att makten är distribuerad när den är så otydlig. Men jag tycker att det är olyckligt, säger han.

Han är förvånad över att facken klagar på bristande delaktighet. Det som de beskriver som en alltför ensidig monolog från ledningen, upplever han som en levande dialog. Han hänvisar också till »omfattande remissomgångar« där facken har fått komma med synpunkter.
Temperaturen i diskussionen höjdes ytterligare när Stephen Hwang i TV4-nyheterna Växjö slog fast att »Vi har ingen demokrati på universitetet«.

– Du förstår, folk på universitetet blir ju tokiga när de hör sånt! säger ­Annika Aronsson.

Men Stephen Hwang anser att han »syftade på självklarheter«.

– Jag menade bara att universitetet i strikt mening inte är en demokrati. Vi väljer till exempel inte våra chefer och studenterna bestämmer inte kurs­innehållet genom omröstningar.

Däremot, säger han, är ett demokratiskt förhållningssätt i förankringen viktigt.

I inslaget säger hanockså att universitetet är en verksamhet som »måste bedrivas efter nära nog affärsmässiga syften«. Ändå har ingen räknat på vad omorganisationen kostar, vilket Annika Aronsson är kritisk mot.

– Det här handlar inte bara om att rita rutor och pilar på ett papper. Frånsett att det drabbar människor, är jag rädd att det kan bli oerhört dyrt, ­säger hon. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA