Protester mot ungersk medielag

EU2011-01-11

EUs ordförandeland Ungern har infört en ny medielag. Nu kräver Europeiska Journalistfederationen, EFJ, att EU prövar om den överensstämmer med EUs regler.

Ungerns nya medielag ger regeringen möjlighet att bestämma innehållet i medierna. I stället för att redaktörer och journalister fritt redigerar innehållet i medierna, kommer det att ske indirekt via politiska representanter i mediemyndigheten, utsedda av regeringspartiet Fidesz. Det skriver EFJs ordförande Arne König i en debattartikel på Europaportalen.

Den nya mediemyndigheten som inrättats i Ungern har rätt att ingripa med kraftiga straffavgifter mot medier som gör sig skyldiga till ”obalanserad” nyhetsförmedling.

Den nya medielagen visar upp EUs ordförandeland sedan 1 januari som en auktoritär och i yttrandefrihetssammanhang bakåtsträvande representant för EU, anser Arne König:

”Vi är inom EFJ tyvärr övertygade om att det blir nödvändigt att Europaparlamentet startar processen att pröva om Ungerns medielag inte bryter mot artikel 6 i EUs fördrag. Där heter det ju att unionen bygger på principerna om frihet, demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. De rättigheter unionen ska stå för återfinns i den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter, där rätten till fri information är grundläggande.”

EFJ företräder journalistförbund i över 30 länder med totalt 260 000 medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA