Proteststrejk mot Berlusconi

ITALIEN2004-12-01

Gårdagens generalstrejk mot regeringen Berlusconi stängde en stor del av det offentliga Italien. Miljoner italienare i ett sjuttiotal städer deltog.

Av:  Tryggve Gustafsson

Italien stod praktiskt taget stilla i går, tisdagen den 30 november. Alla de tre stora facken gick då ut i en generalstrejk i protest mot regeringen Berlusconis politik, en strejk som lamslog stora delar av Italien. Post- och bankkontor var stängda, kommunikationerna låg till stor del nere, de anställda vid förvaltningar och universitet var borta från jobbet. Trots det dåliga vädret deltog miljoner italienare i demonstrationerna som hölls i ett sjuttiotal städer. I Milano samlades 100 000 personer på piazza del Duomo, i Bologna var de 50 000 på piazza Maggiore. I Venedig tågade 50 000 till piazza San Marco - trots översvämningar och ihållande störtregn - för att höra Savino Pezzotta från Cisl, en av de fackliga ledarna. Vi strejkar för att regeringen brutit dialogen med facken, den har beslutat att gå fram på egen hand, förklarade Pezzotta. Facken protesterar också mot budgeten för 2005. Den är orättvis och gynnar varken tillväxten eller jobben, menar de.

De offentliganställda, som genomfört punktstrejker hela november, var framträdande i demonstrationerna. Deras avtal gick ut vid förra årsskiftet och ännu har regeringen inte inlett förhandlingar för att förnya det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA