Räddningstjänster kritiska mot MSB

TERRORISM2017-09-25
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kritiseras av två räddningstjänster för brister i det förebyggande arbetet mot terrorattentat. Kritiken framförs i en skrivelse till regeringen, rapporterar Ekot.

Bakom det kritiska brevet till regeringen står räddningstjänsterna i Storstockholm och Storgöteborg. De vill att regeringen griper in för att förbättra myndigheternas insatser vid terrordåd. MSB har bland annat i uppdrag att se till att polisen, räddningstjänsten och sjukvården är tillräckligt rustade inför ett terrordåd.

”Det har inte hänt tillräckligt mycket, det går för långsamt, och vi ser ingen tydlighet på den nationella nivån”, säger Svante Borg, förbundsdirektör vid Storstockholms brandförsvar, till Ekot.

Räddningstjänsterna anser att MSB har misslyckats med att ta fram riktlinjer och se till att de olika blåljusmyndigheterna har inövade rutiner om ett terrordåd inträffar. Enligt Svante Borg är jämförbara länder bättre förberedda än Sverige inför terrordåd.

”Vi välkomnar verkligen det här initiativet från räddningstjänsterna i storstäderna, och de har ju varit med från början när vi startade det här för ungefär ett och ett halvt år sedan. Självklart skulle väl alla vilja att det här kom fram mycket, mycket snabbare, men samtidigt är det ett rätt komplicerat arbete, så det kräver en hel del överväganden, och framför allt en samsyn”, säger Jan Wisén vid MSB till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.