Räknar med snabbare handläggning

MIGRATIONSVERKET2021-02-08

Väntetiden för beslut från Migrationsverket kommer att minska under 2021, skriver myndigheten i en prognos som lämnats till regeringen. Myndighetens ambition är att nio av tio asylsökande ska få beslut inom sex månader.

Migrationsverket konstaterar i ett pressmeddelande att myndigheten anpassat verksamheten till ändrade förutsättningar under de senaste åren. Antalet asylsökande har minskat, samtidigt som historiskt många ansöker om svenskt medborgarskap.

”Nyligen genomfördes en större omorganisation som innebar en halvering av antalet regioner. Vi ser kontinuerligt över vår verksamhet för att säkerställa flexibilitet och att vi har kompetens på rätt plats. Under året fortsätter vår resa mot att bli en mindre och mer effektiv myndighet där den digitala utvecklingen är central”, kommenterar planeringschef Henrik Holmer situationen i pressmeddelandet.

Migrationsverket kommer enligt prognosen att fortsätta arbeta för att minska tiden från ansökan till beslut inom samtliga ärendeslag. Under året räknar myndigheten med att nå målet att 90 procent av förstagångsärendena inom asyl ska avgöras inom sex månader. Det innebär att handläggningstiderna kommer att bli tre till fyra månader i genomsnitt. Också inom övriga ärendetyper ska handläggningstiderna successivt minska till de tidsramar myndigheten har att förhålla sig till.

Antalet ansökningar om svenskt medborgarskap ligger enligt myndigheten på historiskt höga nivåer. Under 2020 ansökte mer än 87 000 personer om svenskt medborgarskap. Under 2021 kommer myndigheten att omfördela resurser från asylprövningen till medborgarskapsprövningen.

”Vi ska fortsätta att göra vårt yttersta för att kunna ge snabbare besked till de sökande. Samtidigt är det oerhört viktigt att vi inte tummar på rättssäkerheten – alla ärenden behöver naturligtvis granskas ingående innan vi fattar beslut”, betonar Henrik Holmer.

Under 2020 sökte cirka 13 000 personer asyl i Sverige. Det är en minskning med 40 procent jämfört med 2019. Även antalet förstagångsansökningar om uppehållstillstånd för arbete, studier och anknytning minskade. Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande under 2021 kommer att bli mellan 12 000 och 20 000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA