Rätt grupp får subventionerade jobb

ARBETSMARKNAD2019-10-07
Den som har ett nystartsjobb eller någon annan typ av subventionerad anställning har svag ställning på arbetsmarknaden och stor risk för långtidsarbetslöshet, enligt en ny rapport från IFAU.

Under åren 2007-2013 ökade antalet subventionerade anställningar kontinuerligt, enligt rapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Totalt började 251 000 personer ett nystartsjobb, ett instegsjobb, ett jobb med särskilt anställningsstöd eller med förstärkt särskilt anställningsstöd. De som fick ett av de subventionerade jobben hade enligt IFAU hög risk för långtidsarbetslöshet.

”Ökningen återspeglar både att andelen långtidsinskrivna ökade och att en större andel av dem fick subventionerade jobb”, säger Anders Forslund, en av de två forskare som tagit fram rapporten, i ett pressmeddelande.

Nästan åtta av tio subventionerade anställningar var nystartsjobb. De allra flesta kvalificerade sig enligt rapporten genom arbetslöshet. Få började ett nystartsjobb efter långvarig sjukskrivning. Nystartsjobbarna lämnade oftare Arbetsförmedlingen för att börja ett reguljärt jobb, medan de som hade anställningsstöd, förstärkt särskilt anställningsstöd och instegsjobb oftare var fortsatt arbetslösa eller i ett nytt subventionerat jobb tre månader efter att det tidigare tagit slut.

”Stöden fyller en viktig funktion genom att de ”sorterar om i jobbkön”. De som i vanliga fall skulle hamna sist kommer först. De som har lättare att få jobb har större möjlighet att hitta ett annat arbete. Eftersom subventioner samtidigt kan tränga undan anställningar utan subventioner är det lugnande att vi ser att det just är de som har en svagare anknytning till arbetsmarknaden som får dem”, kommenterar Anders Forslund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.