Regeringen begär ny plan från Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2023-06-28

Regeringen uppdrar till Kriminalvården att redovisa en ny kapacitetsrapport för åren 2024–2033 för att möta ett växande behov av platser i anstalter och häkten. ”För att reformerna i Tidö­avtalet ska kunna få genom­slag krävs att Kriminal­vården expan­deras kraftigt”, kommenterar justitie­minister Gunnar Strömmer, M, uppdraget i ett pressmeddelande.

Reformerna i Tidöavtalet kommer att inne­bära att belägg­ningen i anstalter och häkten, som redan i dag är hög, kommer att öka ännu mer, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Regeringen ger därför Kriminal­vården i uppdrag att ta fram en ny utbygg­nadsplan som tar hänsyn till de behov som följer med anled­ning av reformerna. Regeringen konstaterar att Kriminal­vårdens behov av kraftig tillväxt kommer att ställa stora krav på myndig­heten, som behöver revidera sin utbygg­nadsplan och samtidigt upprätt­hålla en god säkerhet och bedriva en kvalitativ återfalls­före­byggande verk­samhet.

”Kampen mot brotten ska stärkas och trygg­heten återupprättas. För att reformerna i Tidö­avtalet ska kunna få genom­slag krävs att Kriminal­vården expan­deras kraftigt genom att myndig­heten redan nu påbörjar arbetet för en mer omfattande utökning av antalet häktes- och anstalts­platser”, framhåller justitie­minister Gunnar Strömmer, M, i pressmeddelandet.

Den nya kapacitets­rapporten ska utgå från det beräknade kapacitets­behovet med anledning av reformerna. Av redovis­ningen ska framgå när nya anstalts- och häktes­platser, såväl fasta platser som modul­platser, beräknas kunna tas i drift. Kriminalvården ska även redovisa en uppskattning av personal­behovet samt behovet av tillkom­mande anslags­medel och utökad låneram.

Myndigheten ska dessutom redovisa möjligheter till alternativa plats­lösningar och hur expansionen kan genom­föras på ett snabbt, effektivt, ändamålsenligt och flexibelt sätt. Regeringen vill även ha information om hur myndigheten kan dra nytta av stordrifts­fördelar, samt hur tekniska lösningar införlivas i ny- och ombygg­nationer för att möjlig­göra auto­matiserade arbets­rutiner i större utsträckning.

Uppdraget ska redovisas senast 15 december 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA