Dubbelbeläggning kan ge drygt 2 000 nya platser

KRIMINALVÅRDEN2023-09-04

Kriminalvården redovisar i en rapport till regeringen att myndigheten kan skapa ytterligare cirka 2 100 platser på häkten och anstalter genom att öka antalet dubbelbeläggningar.

Mot bakgrund av Tidöavtalets olika förslag till reformer av kriminalpolitiken har Kriminalvården fått regeringens uppdrag att se över olika delar av sin verksamhet. Nu redovisar myndigheten i en delrapport att det finns möjlighet att öka kapaciteten i häkten och anstalter. Trots den redan höga beläggning som pressar verksamheten räknar Kriminalvården med att kunna få fram ytterligare 2 100 platser genom dubbelbeläggning på befintliga anläggningar. Senast i december ska Kriminalvården slutredovisa uppdraget att se över myndighetens kapacitetsbehov tio år framåt.

Dubbelbeläggningen skulle ge 300 häktesplatser och 1 800 anstaltsplatser. Det motsvarar fem till sex stora anstalter och ett storstadshäkte, konstaterar Kriminalvården i ett pressmeddelande.

”Vi bygger nytt och utökar i en väldigt hög takt just nu, men vi har också ett stort ansvar för våra medarbetares arbetsmiljö, för säkerheten, och det återfallsförebyggande arbetet som bland annat handlar om att erbjuda de intagna utbildning, programverksamhet och sysselsättning. Vårt mål är att de ska komma bättre ut”, understryker avdelningsdirektör Susanne Wedin i pressmeddelandet.

Totalt har Kriminalvården i dag drygt 8 600 platser i häkte och anstalt. Eftersom delrapporten enbart behandlar förtätning ges inget entydigt besked om hur många platser som Kriminalvården totalt kan utöka med de kommande tio åren:

”Det här är en första bedömning. Till slutredovisningen i december återkommer vi med en mer fördjupad beräkning av det totala kapacitetsökningsbehovet som följer av Tidöavtalet. Det gäller så väl platser som personalbehov och anslagsmedel”, framhåller Susanne Wedin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA