Kriminalvården ska inrätta ytterligare 950 platser

KRIMINALVÅRDEN2023-10-05

Kriminalvården har fattat beslut om att inrätta 950 nya platser på anstalter och häkten. ”Vi arbetar intensivt med att hantera den pressade beläggningssituationen från dag till dag”, framhåller Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård, i ett pressmeddelande.

Kriminalvårdens beslut innebär att de nya anstalterna i Norrköping, Kalmar och Värnamo ska få fler platser, och att myndigheten ska öppna två helt nya häkten i Stockholm och Göteborg. Totalt innebär besluten 950 nya platser.

Enligt pressmeddelandet pågår redan cirka 50 olika projekt för att öka antalet platser runt om i landet, och hittills i år har nya anstalts- eller häktesbyggnader öppnat på anstalterna Rödjan, Skänninge, Högsbo, Luleå, Beateberg, Hall, Fosie, Hällby, Borås, Hinseberg, Umeå, Ystad, Åby (Uppsala) och Nyköping.

”Vår ökningstakt är redan historiskt hög, men vi behöver fortsätta skapa fler platser – även på längre sikt. Besluten om fler platser på de nya anstalterna Norrköping, Värnamo och Kalmar är en logisk följd av ett tidigare beslut som innebär att fler celler ska dubbelbeläggas där vi bygger nytt”, konstaterar Susanne Wedin i pressmeddelandet.

Kriminalvården konstaterar i pressmeddelandet att situationen när det gäller häktesplatser är mycket ansträngd, och myndigheten gör bedömningen att det på lång sikt behövs helt nya häkten i Stockholm och Göteborg.

”Inom Kriminalvården arbetar vi intensivt med att dels hantera den pressade beläggningssituationen från dag till dag, dels planera för att skapa fler platser på sikt. Här kommer nya häkten i Stockholm och Göteborg att vara viktiga pusselbitar i det arbetet”, understryker Susanne Wedin.

De nya häktena planeras få upp till 300 platser vardera. Platserna på anstalten Norrköping ska öka från 200 till 400, på anstalten Kalmar från 330 till 430 och på anstalten Värnamo från 200 till 250. Totalt blir det därmed ytterligare 950 platser.

Kriminalvården planerar för att ta de nya anstaltsplatserna i bruk 2029. De nya häktena planeras öppna 2030.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA