Regeringen inrättar ny forskningsberedning

FORSKNING2023-08-09

Regeringen har tillsatt en ny forskningsberedning till stöd i arbetet med den kommande forsknings- och innovationspolitiska proposition som ska presenteras i slutet av 2024. ”Obunden forskning är en omistlig beståndsdel i det öppna samhället”, framhåller utbildningsminister Mats Persson, L, i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att Sveriges position som ledande forskningsnation behöver förstärkas, samtidigt som den fria forskningen värnas.

Enligt pressmeddelandet är avsikten att den forskningsberedning som nu tillsätts ska bidra med nationell och internationell omvärldsbevakning, analyser och råd till forsknings- och innovationspolitiken. En viktig uppgift för forskningsberedningen ska bli att ge råd till regeringen när den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen utarbetas.

”Min ambition är att kvaliteten i svensk forskning ska öka och att förutsättningarna för forskningsintensiv innovation ska stärkas. I en tid där faktaresistens är alltmer utbrett behöver den fria forskningen värnas. Obunden forskning är en omistlig beståndsdel i det öppna samhället. Högre utbildning och forskning är avgörande för Sveriges kompetensförsörjning och för att Sverige ska kunna vara konkurrenskraftigt samt för att möta olika samhällsutmaningar”, kommenterar utbildningsminister Mats Persson, L, beslutet att tillsätta forskningsberedningen.

Forskningsberedningen

Ledamöter i Forskningsberedningen är:

Per Alfredsson, verkställande direktör, AstraZeneca AB

Bertil Andersson, professor i biokemi

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor, Luleå tekniska universitet

Linnéa Carlsson, doktorand, Sveriges förenade studentkårer

Christofer Edling, professor i sociologi, Lunds universitet

Robert Egnell, rektor, Försvarshögskolan

Magnus Eriksson, enhetschef, Rise

Claes Erixon, global utvecklingschef, Scania CV

Ann Fust, tidigare rådsdirektör

Anders Hagfeldt, rektor, Uppsala universitet

Sofia Lodén, docent i franska, Stockholms universitet

Amy Loutfi, professor i datavetenskap, Örebro universitet

Sara Mazur, verkställande ledamot, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Anna Wedell, överläkare vid Centrum för Medfödda Metabola Sjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset och professor i medicinsk genetik vid Karolinska institutet

Linus Wiebe, fondförvaltare, Fåhraeus Startup and Growth Fund

Beredningen förordnas från 1 september 2023 till och med 30 september 2024. Ledamöterna är utsedda på personliga meriter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA