Regeringen lägger ned ambassader

UTRIKESFÖRVALTNING2010-12-21

Regeringen kommer inom kort att lägga ned ambassader för att spara pengar. STs Mikael Lesko säger att han känner stor oro inför beslutet.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekoredaktion kommer fem ambassader läggas ned i en första omgång: Luanda i Angola, Buenos Aires i Argentina, Hanoi i Vietnam, Kuala Lumpur i Malaysia och Sveriges ambassad i Bryssel. Nedläggningen i Bryssel gäller inte EU-representationen som sköter alla EU-frågor.

Mikael Lesko, sektionsordförande för ST inom utrikesförvaltningen, säger att han är mycket oroad.

– Jag tänker på våra kollegor i olika länder. Många har flyttat ut nu till hösten, hyrt ut sina bostäder, satt barnen i skola och börjat lära känna landet.

Han hoppas få mer information från arbetsgivaren under eftermiddagen.

– Jag tänker fråga hur de tar hand om personalen. Vid en vanlig nedläggning i Sverige vet man i alla fall att man får bo kvar. Så är det inte i det här fallet, säger han.

Enligt Ekot kommer regeringen att fatta beslut om nedläggningarna på regeringssammanträdet i morgon. Nedläggningarna kan följas av flera, om inte ekonomin förbättras.

– Men det finns en kortsiktighet i sådana här åtgärder, anser Mikael Lesko. Man måste väga in vad som händer med de internationella relationerna. Att lägga ned en ambassad ger starka signaler till värdlandet. Sådana relationer tar tid att bygga upp igen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA