Regeringen satsar på skyddsvärda skogar

SKOGSSTYRELSEN2017-09-05
Regeringen har beslutat att avsätta 20 miljoner kronor årligen för en nationell nyckelbiotopsinventering av landets skogar. Det gäller även skogarna i nordvästra Sverige där Skogsstyrelsen pausade sina inventeringar i våras.

I mars i år skrev Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist på DN debatt att myndigheten beslutat sig för att pausa den pågående inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Hans argument var att metoden för inventeringarna är utvecklad för södra och mellersta Sverige och inte applicerbara på de nordvästra delarna.

Beslutet möttes av skarp kritik, dels av naturorganisationer, dels av flera av Skogsstyrelsens egna medarbetare. Även ST inom Skogsstyrelsen uttryckte sitt missnöje.

Enligt tidningen Altinget ska Naturskyddsföreningen efter Skogsstyrelsens beslut ha skickat en skrivelse till regeringen med ett förslag på en nationell nyckelbiotopsinventering.

”De är värda cred för det. Vi håller med om att detta är en relevant sak att göra”, säger miljöminister Karolina Skog, MP, till tidningen.

Regeringens beslut om en nationell nyckelbiotopsinventering  innebär en satsning på 20 miljoner kronor årligen under en tioårsperiod.

Skogsstyrelsen håller just nu på att ta fram en ny metod för nyckelbiotopsinventering i nordvästra Sverige. Det är den som ska användas vid den nationella inventeringen.

"Generaldirektören har sagt att den nya metoden ska vara på plats i januari. Vi utgår från det", säger Karolina Skog till Altinget. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Skogsstyrelsen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.