Regeringen skärper krav på DO

DO2011-02-17

Regeringen skärper nu kraven på DO. I ett nytt beslut kräver man att myndigheten minskar ärendebalansen och redovisar hur man förebygger diskriminering.

I dag beslutade regeringen att ändra i Diskrimineringsombudsmannens, DOs, regleringsbrev. Anledningen, uppger man, är bland annat problemen med de långa handläggningstiderna. Regeringen kräver nu att DO minskar ärendebalansen.

DO har fått kritik under lång tid och 1 februari beslutade regeringen att låta Katri Linna sluta som diskrimineringsombudsman.

I förra veckan kritiserade Lena Svenaeus, fd Jämo, och Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR, DOs verksamhet. I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev de bland annat att den nya diskrimineringslagen inte lägger samma vikt vid det förebyggande arbetet mot diskriminering. ”Ett proaktivt fokus i lagstiftningen har alltså ersatts av ett reaktivt individfokus”, skrev de.

Också denna kritik svarar regeringen på. I fortsättningen kräver regeringen att DO ”särskilt redovisar hur myndigheten arbetar med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering”.

I ett pressmeddelande betonar regeringen också att ”en särskild genomlysning” av myndigheten ska göras, en ny chef ska rekryteras och ”ytterligare åtgärder kommer att vidtas för att stärka DOs verksamhet”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA