Regeringen vill ändra lagen

UTVISNING2009-08-24

Dagens regler om anhöriginvandring är för stränga. Det skriver migrationsminister Tobias Billström i en debattartikel. En lagändring kan träda i kraft 1 juli nästa år.

Migrationsminister Tobias Billström har fått kritik sedan Migrationsverket beslutat att utvisa en gravid rysk kvinna, trots att hon sedan tidigare har barn med en svensk man. Enligt gällande lag måste hon ansöka om uppehållstillstånd från hemlandet.

Nu skriver Tobias Billström i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det måste gå att göra undantag från reglerna när det finns uppenbara skäl som till exempel när barn riskerar att fara illa:

”När man på förhand vet att den som avvisas senare kommer att beviljas uppehållstillstånd, men att det kommer att ta lång tid, vara förenat med mycket besvär och innebär en långvarig separation från små barn framstår dagens regler som onödigt byråkratiska.”

Enligt Tobias Billström förbereder regeringen en lagändring som ska gå ut på remiss under hösten. Meningen är att de nya reglerna ska vara i kraft 1 juli 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA