Regeringen vill sälja statliga bolag

STATENS BOLAG2017-04-24
Regeringen vill sälja eller lägga ned flera av statens bolag. I en proposition begär regeringen riksdagens medgivande att sälja Metria, Apoteksgruppen och Swedish National Road Consulting AB.

Efter en analys av de statligt ägda bolagen föreslår regeringen en försäljning av statens innehav i Apotekgruppen i Sverige Holding AB, Metria AB och Swedish National Road Consulting AB. Om det inte går att sälja Swedish National Road Consulting AB anser regeringen att bolaget ska likvideras. Regeringen föreslår också att Swedesurvey AB ska avvecklas och likvideras. Delar av verksamheten i Swedesurvey vill regeringen överföra till Lantmäteriet.

I propositionen redovisar regeringen sin planering för hur omstruktureringen för de fyra bolagen ska genomföras. Regeringen vill att riksdagen godkänner att de kostnader som hamnar på staten i samband med försäljningen får finansieras genom med försäljningsintäkterna.

I propositionen föreslår regeringen också att riksdagen ska tillåta att AB Göta kanalbolag pantsätter, utarrenderar eller säljer sådan mark inom den så kallade kanalfastigheten, som inte behöver ägas av bolaget för att bevara Göta kanals värde som kulturhistoriskt byggnadsverk eller turistattraktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.