Regeringen vill satsa på höghastighetståg

KOMMUNIKATIONER2021-04-16
Regeringen vill förbättra infrastrukturen för transporter och föreslår i en proposition att de ekonomiska ramarna för den kommande perioden höjs till totalt 799 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat gå till utbyggnaden av nya stambanor för höghastighetståg.

På fredagen presenterade regeringen nya förslag på åtgärder för transportinfrastrukturen. Propositionen, som gäller för perioden 2022–2033, innebär en ökning på totalt 176,5 miljarder kronor jämfört med de tidigare ekonomiska ramarna som gällde för perioden 2018–2029.

Av de totalt 799 miljarder kronorna som regeringen vill satsa föreslås 437 miljarder kronor gå till utvecklingen av infrastruktur, där bland annat utbyggnaden av nya stambanor för höghastighetståg ska ingå.

”Det är ett väldigt glädjande besked som vi har längtat efter att kunna ge”, konstaterade miljö- och klimatminister Per Bolund, MP, under presskonferensen.

Regeringen föreslår vidare att 165 miljarder kronor går till drift och underhåll av järnvägen och att 197 miljarder kronor går till underhåll av vägar. Under presskonferensen meddelade regeringen också att man vill att Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå ska färdigställas.

Propositionen är en del av januariöverenskommelsen och har förhandlats fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.