Regeringen vill skynda på samverkan

UTREDNING2007-06-18

Regeringen vill göra det enklare för statliga myndigheter att bygga upp gemensamma servicekontor. En utredare ska driva på processen, som redan påbörjats av flera stora myndigheter. Men Ams vill skynda långsamt.

Ams, Försäkringskassan och Skatteverket bestämde sig redan i höstas för att utöka sitt samarbete. Försäkringskassan är positiv till viss tjänstesamverkan över myndighetsgränserna, och Skatteverkets nya organisation bygger till stor del på lokala servicekontor.

Även Ams kan tänka sig att dela lokaler och kostnader. Men när det gäller att överlåta den egna tjänsteutövningen åt andra är det stopp.

– Vi är inte beredda att gå hela vägen i tjänstesamverkan, säger Kerstin Andersson som leder projektet på Ams. Vi vill fånga kunden med professionell förmedlarkunskap väldigt tidigt. Och då finns det vissa risker med servicekontor.

Arbetsförmedlingens ökade fokus på snabb matchning mellan arbetssökande och lediga jobb gör det nödvändigt att kunna starta regelrätt myndighetsutövning redan vid första besöket, menar hon. Det kan inte servicekontorens generalister hjälpa till med.

Den 30 juni ska de tre myndigheterna lägga fram ett konkret förslag på hur samverkan ska genomföras i ett första skede – i vilken omfattning och på vilka platser. Ams har långt gångna planer på gemensamma kontor med framför allt Försäkringskassan.

– Vi ska kunna ha lokalsamverkan med dem på över 100 ställen, och i viss mån göra saker åt dem som att boka in besök och lämna informationsbroschyrer, säger Kerstin Andersson.

Regeringen är mån om att skynda på utbyggnaden av servicekontor. Lars Högdahl, generaldirektör vid näringsdepartementet, har fått i uppdrag att undersöka hur man kan främja samverkan mellan statliga myndigheter och kommuner. Han ska se över lagar och driva på för effektivare service och tjänsteproduktion genom IT-lösningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA