Registerproblem på SiS inte lösta

SIS2011-06-23

Statens institutionsstyrelse försöker få ordning på sin incidentrapportering. Men det går fortfarande inte att få ut rapporter ur systemet. ”Vi har grepp om problemen och jag har beställt åtgärder”, säger personalchefen Pia Bergqvist.

ST Press rapporterade i maj om att systemet för incidentrapportering vid SiS inte fungerade. Uppgifter om allvarliga händelser gick inte att spåra via myndighetens it-system. Bristerna klassades då av den nytillträdda personalchefen Pia Bergqvist som oförsvarliga och väldigt allvarliga”.

Men nu har hon stramat upp rutinerna:

– Incidentrapporter ska fyllas i av den anställde och avdelningsföreståndaren tillsammans på papper. Rapporten ska sedan registreras in i systemet av föreståndaren.

Problemen med att få ut rapporter ur det elektroniska registret är dock ännu inte lösta.

– I dag finns de i systemet som rådata, alltså en enda lång slinga av bokstäver och är väldigt svåra att läsa på skärm. De kan inte tas ut på papper. Därför har jag beställt fyra åtgärder av it-avdelningen. Rapporter ska kunna läsas på skärm i samma form som den fyllts i på papper. Det ska gå att skriva ut rapporter så att vi kan lämna ut dem som allmän handling. Det ska göras en månatlig uppföljning av alla incidenter på tre nivåer: institution, region och myndigheten. Och vi ska ha en bra bas för att skriva årliga rapporter.

Slarvet med dåligt ifyllda eller försummade rapporter som ST påtalat ska åtgärdas:

– Jag har skrivit till institutionscheferna och påpekat att de ska registrera alla rapporter och spara papperskopiorna. Ju fler tillbud vi rapporterar, desto säkrare verksamhet får vi.

SiS har också ambitioner förbättra den kritiserade arbetsmiljön:

– Vi ska anställa en heltid med djupa kunskaper om arbetsmiljö, säger Pia Bergqvist. När vi har så svåra klienter ska personalen i alla fall känna att de har en bra arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA