SiS skrotar rapporteringssystem

SIS2011-08-09
Statens institutionsstyrelse tvingas köpa ett helt nytt it-system för sin incidentrapportering. Under resten av året måste alla rapporter hanteras manuellt. ”Det kommer att kosta en rejäl slant och ta sin tid”, medger personalchefen Pia Bergqvist.

ST Press rapporterade i maj om att systemet för incidentrapportering vid SiS inte fungerade. Uppgifter om allvarliga händelser gick inte att spåra via myndighetens it-system. Det visade sig bland annat när ST Press begärde ut rapporter om det upplopp som 1 februari ledde till omedelbar stängning av utredningshemmet Fridegård.

Bristerna klassades då av den nytillträdda personalchefen Pia Bergqvist som ”oförsvarliga och väldigt allvarliga”.

Under våren försökte Pia Bergqvist strama upp rutinerna och få bukt det trilskande it-systemet med konsulters hjälp. Så här sade hon till ST Press i slutet av juni:

– Jag har beställt fyra åtgärder av it-avdelningen. Rapporter ska kunna läsas på skärm i samma form som den fyllts i på papper. Det ska gå att skriva ut rapporter så att vi kan lämna ut dem som allmän handling. Det ska göras en månatlig uppföljning av alla incidenter på tre nivåer: institution, region och myndigheten. Och vi ska ha en bra bas för att skriva årliga rapporter.

Men under sommaren har SiS-ledningen tvingats ge upp:

– Det var ett tungarbetat system som inte fungerade särskilt bra, säger Pia Bergqvist.

I sommar har det dessutom varit stopp i systemet i perioder. Vi har därför beslutat att beställa ett helt nytt system. Det är ju vår skyldighet att rapportera alla incidenter.

– Även om vi är snabba vet vi att det tar tid att få ett nytt system. Det tar nog hela hösten. Under tiden får vi köra manuellt, det viktiga är att det görs.

Pia Bergqvist vet ännu inte prislappen på it-fiaskot:

– Det ska handlas upp och kommer att kosta en rejält slant.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.