Rekordår för a-kassorna

A-KASSAN2021-01-13

Coronapandemin och dess påverkan på arbetsmarknaden ledde till att fler än någonsin gick med i a-kassan under 2020. Totalt ökade antalet medlemmar under året med 270 000.

I genomsnitt ökade medlemstillväxten i Sveriges 25 a-kassor med över 7 procent under förra året.

”Det är en historiskt stor medlemstillväxt i a-kassorna under ett enstaka år. Ökningen på mer än 7 procent är tio gånger så stor som ökningen under 2019”, kommenterar Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Som störst var ökningen under mars månad då a-kassorna totalt fick 127 000 nya medlemmar.

Det största lyftet stod Hotell- och restauranganställdas a-kassa för. Den a-kassan ökade antalet medlemmar med totalt 27 procent under förra året och har nu nästan 100 000 medlemmar.

Störst antal nya medlemmar fick Unionens a-kassa som såg en ökning med 70 000 och nu har över 720 000 medlemmar totalt.

STs a-kassa fick under året 3 276 nya medlemmar, vilket motsvarar en ökning på 4,4 procent. Det totala antalet medlemmar där är nu 78 236.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA