Rekordår för a-kassorna

A-KASSAN2021-01-13
Coronapandemin och dess påverkan på arbetsmarknaden ledde till att fler än någonsin gick med i a-kassan under 2020. Totalt ökade antalet medlemmar under året med 270 000.

I genomsnitt ökade medlemstillväxten i Sveriges 25 a-kassor med över 7 procent under förra året.

”Det är en historiskt stor medlemstillväxt i a-kassorna under ett enstaka år. Ökningen på mer än 7 procent är tio gånger så stor som ökningen under 2019”, kommenterar Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Som störst var ökningen under mars månad då a-kassorna totalt fick 127 000 nya medlemmar.

Det största lyftet stod Hotell- och restauranganställdas a-kassa för. Den a-kassan ökade antalet medlemmar med totalt 27 procent under förra året och har nu nästan 100 000 medlemmar.

Störst antal nya medlemmar fick Unionens a-kassa som såg en ökning med 70 000 och nu har över 720 000 medlemmar totalt.

STs a-kassa fick under året 3 276 nya medlemmar, vilket motsvarar en ökning på 4,4 procent. Det totala antalet medlemmar där är nu 78 236.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.