Renovering av STs hus fall för tingsrätten

ST2005-12-20

Föreningen Samverkande Tjänstemannaförbund, FST, har stämt sin förra fastighetsförvaltare på närmare två miljoner kronor i samband med en renovering efter en vattenskada.

FST ägs till nästan två tredjedelar av ST. De övriga två ägarna är Officersförbundet och Försvarsförbundet. Alla tre organisationerna finns under samma tak på Sturegatan 15 i Stockholm.

Konflikten med förvaltaren Fasto AB rör renoveringen av husets restaurangkök efter en vattenskada år 2003. Uppdraget att ta in anbud på arbetena gavs åt en fristående byggentreprenör. Enligt FST har denne tidigare varit anställd på Fasto, men det nekar bolaget till.

Anbudsprocessen slutade med att entreprenörens eget företag lade det lägsta anbudet och fick uppdraget. Prislappen på renoveringen var då 862 500 kronor inklusive moms.

Innan arbetena var slutförda hade – utöver anbudssumman –
1 930 535 kronor betalats ut från FSTs konto, som Fasto disponerade.

Utbetalning utan grund

Enligt stämningsansökan till Stockholms tingsrätt har Fasto betalat ut pengarna utan grund. FST har upprepade gånger sedan november 2003 krävt redovisning av vart pengarna tagit vägen. Nu vänder sig FST till tingsrätten för att tvinga Fasto att betala tillbaka de närmare två miljoner kronor som betalats ut utöver vad som uppgavs i anbudet.

Fasto hänvisar i sitt svar till tingsrätten i första hand till en paragraf i handelsbalken, som säger att fel som begås av en syssloman (någon som utför uppdrag med rättslig eller ekonomisk verkan åt någon annan) preskriberas ett år efter att denne skilts från sitt uppdrag. Fastos uppdrag som förvaltare avslutades den 31 mars 2004 och FSTs stämningsansökan lämnades in den 27 oktober 2005.

Säger sig ha redovisat protokoll

Fasto förklarar också att man kontinuerligt redovisat till FST de protokoll som upprättats vid varje byggmöte och att FSTs styrelse därmed borde varit medveten om fördyringarna.

Någon tidpunkt för när ärendet kommer upp i tingsrätten är inte fastställd.

På Sturegatan 15 i Stockholm samsas de tre fackförbunden i FST. <BR>Foto: Sören Fröberg
Bild: Sören Fröberg
På Sturegatan 15 i Stockholm samsas de tre fackförbunden i FST. <BR>Foto: Sören Fröberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA